Εργονομικός σχεδιασμός κουζίνας: όλα όσα πρέπει να ξέρετε!

Πολλές φορές στη δημιουργία της κουζίνας μας, προσέχουμε να είναι όμορφη και στο στυλ που μας αρέσει, όμως αν δεν είναι λειτουργική δεν θα μπορέσει να ικανοποιήσει τις ανάγκες μας. Η αισθητική, η λειτουργικότητα, η άνεση και η ασφάλεια, πρέπει να συνυπάρχουν αρμονικά στην κουζίνα ώστε να προσφέρουν το βέλτιστο περιβάλλον για την καθημερινότητα μας.
Επομένως, μια εργονομική κουζίνα, πρέπει να περιλαμβάνει το χώρο προετοιμασίας φαγητού, το χώρο μαγειρικής και το χώρο καθαρισμού.
Ο χώρος προετοιμασίας φαγητού πρέπει να βρίσκεται κοντά στο ψυγείο, αλλά και στα ντουλάπια ή στις τροφοθήκες που αποθηκεύουμε όλα τα υλικά για να έχουμε εύκολη πρόσβαση όταν μαγειρεύουμε.
Ο χώρος μαγειρικής χρειάζεται να βρίσκεται δίπλα στο χώρο προετοιμασίας φαγητού, και τα κεντρικά του στοιχεία είναι τα μάτια της κουζίνας και ο φούρνος.
Ο χώρος καθαρισμού είναι το σημείο που βρίσκεται ο νεροχύτης, το πλυντήριο πιάτων και ο κάδο σκουπιδιών. Και αυτός βέβαια χρειάζεται να είναι κοντά στο χώρο προετοιμασίας φαγητού.
Αν λοιπόν ενώσουμε αυτούς τους τρεις χώρους με μια νοητή γραμμή, θα δούμε ότι σχηματίζουν ένα τρίγωνο όπου αυτός που βρίσκεται στο κέντρο του τριγώνου, να μπορεί εύκολα, να προετοιμάζει , να μαγειρεύει και να καθαρίζει με τον πιο αποτελεσματικό τρόπο, χρησιμοποιώντας λιγότερες κινήσεις!
Εξασφαλίζοντας εύκολη πρόσβαση σε σκεύη μαγειρικής και πιάτα σε όλους τους χώρους, θα κάνει την κουζίνα μας χρηστική σε κάθε στιγμή γι αυτό οι χώροι αποθήκευσης και τα ντουλάπια, είναι πολύ σημαντικό να εκτείνονται κατά μήκος της κουζίνας μας.
Φυσικά δεν χρειάζεται να έχετε μία μεγάλη κουζίνα καθώς ακόμα και οι μικρές, μπορούν να έχουν εργονομικό σχεδιασμό, αρκεί να είναι σχεδιασμένη με το σωστό τρόπο αλλά και να περιέχει αξεσουάρ και μηχανισμούς που μας εξυπηρετούν.
Τέλος και ο φωτισμός είναι ένα βασικό χαρακτηριστικό που χρειάζεται να προσέξουμε στο σχεδιασμό μας λειτουργικής κουζίνας, αφού είτε φυσικός είτε τεχνητός, θα μας παρέχει την ευκολία να δημιουργούμε και κινούμαστε με άνεση.