Δείτε πώς να διαχωρίσετε έξυπνα έναν ενιαίο χώρο, δημιουργώντας “ζώνες”!

Τα τελευταία χρόνια η τάση στην διαρρύθμιση των διαμερισμάτων είναι ο ενιαίος χώρος. Δηλαδή ένας χώρος που συνδυάζει διαφορετικά δωμάτια χωρίς να παρεμβάλλονται τοίχοι.
Οι πολυχώροι λοιπόν, όπως θα τους λέγαμε, έχουν γίνει συνώνυμο της σύγχρονης ζωής.
Και πώς να μην γίνουν άλλωστε, αφού προσφέρουν πρακτικότητα, χαλάρωση και ευελιξία!
Το θετικό στοιχείο ενός πολυχώρου, είναι ότι μπορείτε να αξιοποιήσετε στο έπακρο το κάθε εκατοστό, όμως, είναι απαραίτητο να δημιουργήσετε «ζώνες».
Αρχικά, χρησιμοποιήστε κοινό χρώμα στους τοίχους για να μην προκαλείται σύγχυση. Κατά προτίμηση ένα ανοιχτόχρωμο ουδέτερο χρώμα για να φαίνεται πιο φωτεινός ο χώρος.

Στη συνέχεια, αφού αποφασίσετε ποια λειτουργία θα έχει η κάθε περιοχή, χρησιμοποιήστε τα έπιπλα για να σηματοδοτήσετε αυτές τις διαφορετικές περιοχές.
Στην κουζίνα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έπιπλα που είναι σχεδιασμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη θυμίζουν αποκλειστικά έπιπλα κουζίνας, όπως υψηλά ερμάρια – βιτρίνες, που παρέχουν λειτουργική και αισθητική αξία και φυσικά δένουν με τον υπόλοιπο χώρο.

Η νησίδα ή ο πάγκος εργασίας της κουζίνας, μπορεί να αποτελέσει ένα φυσικό σύνορο που διαχωρίζει την κουζίνα από το υπόλοιπο δωμάτιο.
Ο πάγκος μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να προετοιμάζετε το γεύμα σας και τοποθετώντας 2 σκαμπό, να γίνει ο χώρος που θα μπορείτε να φάτε, να δουλέψετε, ακόμα και να χαλαρώσετε πίνοντας ένα ποτήρι κρασί.
Καλό είναι λοιπόν, τα έπιπλα που θα τοποθετηθούν να είναι πολυχρηστικά.
Στην ενδιάμεση περιοχή μεταξύ κουζίνας και καθιστικού, μπορείτε να τοποθετήσετε μία ντουλάπα, μία βιβλιοθήκη ακόμα και μία πολυθρόνα με ένα τραπεζάκι, που πέραν της χρηστικότητας, αποτελεί και τον συνδετικό κρίκο μεταξύ των “δωματίων”.
Οι διαφορετικές ζώνες, όπως η κουζίνα, το καθιστικό ή η τραπεζαρία, είναι ωραίο να έχουν το δικό τους στυλ, αλλά, σε έναν ενιαίο χώρο, δεν προσφέρει αρμονία. Γι’ αυτό, διαλέξτε ένα βασικό χρώμα και υλικό που θα “παίζει” στο χώρο, δίνοντας ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.
Το επόμενο δωμάτιο που θα εμπεριέχει ο πολυχώρος, είναι σημαντικό, πέραν της ίδιας χρωματικής παλέτας που θα χρησιμοποιηθεί, να ξεχωρίζει χωρίς να φαίνεται ξένο!
Τι εννοούμε με αυτό; Για παράδειγμα στην περίπτωση του καθιστικού, χρησιμοποιήστε ένα όμορφο χαλί σε παλ απόχρωση, που θα οριοθετεί την περιοχή, ή κάποιες χρωματικές πινελιές, που θα δώσουν την αίσθηση ναι μεν του διαφορετικού αλλά θα δένουν με τις υπόλοιπες περιοχές.
Η χρήση λοιπόν πολυχρηστικών επίπλων, όπως πάγκοι, βιτρίνες, ντουλάπες, βιβλιοθήκες, χαλιά αλλά και μιας ενιαίας χρωματικής παλέτας με κάποιες μικρές διαφορετικές πινελιές, θα διαχωρίσουν έναν ενιαίο χώρο αλλά το αποτέλεσμα θα είναι αρμονικό και ολοκληρωμένο.
Σε κάθε περίπτωση, ότι και αν κάνετε, χρησιμοποιήστε αγάπη, το δικό σας γούστο και διαμορφώστε το χώρο σας όπως σας εξυπηρετεί καλύτερα!