5 συμβουλές για μία ανοιχτή (open plan) κουζίνα!

Οι ιδέες για τη δημιουργία ανοιχτής κουζίνας έχουν να κάνουν με το χώρο – χώρο για μαγείρεμα, χώρο για διασκέδαση και χώρο για κοινωνικοποίηση!
Η συγχώνευση της κουζίνας με την τραπεζαρία και το καθιστικό για τη δημιουργία ενός μεγάλου (ή μικρού) χώρου πολλαπλών λειτουργιών, έχει πολλά πλεονεκτήματα.
Με μια ανοιχτή κουζίνα, η οικογένεια μπορεί να συγκεντρώνεται σε έναν χώρο σε καθημερινή βάση για διάφορες εργασίες, όπως για παράδειγμα οι γονείς  να ετοιμάζουν ένα βραδινό γεύμα και παράλληλα τα παιδιά να παίζουν ή να κάνουν τα μαθήματά τους.
Το ίδιο συμβαίνει και όταν διοργανώνεται μια συνάθροιση με φίλους, καθώς με μία ανοιχτή κουζίνα μπορείς να μαγειρεύεις και να διασκεδάζεις ταυτόχρονα.
Αν λοιπόν έχεις αποφασίσει να ανακαινίσεις ή να δημιουργήσεις από την αρχή την κουζίνα σου, είσαι στο σωστό μέρος, καθώς θα μοιραστούμε μαζί σου όλα όσα πρέπει να ξέρεις για μία ανοιχτού τύπου κουζίνα.

1) Αποφάσισε πώς θέλεις να χρησιμοποιήσεις το χώρο

Πριν ξεκινήσεις να σχεδιάζεις μία ανοιχτή κουζίνα , πρέπει να αποφασίσεις πώς θες να χρησιμοποιήσεις  το χώρο. Ίσως θέλεις μια μεγαλύτερη κουζίνα για μαγείρεμα; Μια επίσημη τραπεζαρία για φιλοξενία; Ή μήπως κάποιο καθιστικό  για την οικογένεια;  Ό,τι κι αν είναι αυτό που θες, πρέπει να είναι ξεκάθαρες οι προτεραιότητές σου, καθώς αυτές θα αποτελέσουν τα θεμέλια του συνολικού σχεδιασμού.

2) Σχεδίασε τη διάταξη του χώρου

Ο σχεδιασμός μιας κάτοψης είναι πολύ σημαντικός για τη δημιουργία μιας ανοιχτής κουζίνας, καθώς θα καθορίσει τη ροή και τη λειτουργικότητα του δωματίου.
Για να διασφαλίσεις ότι θα αξιοποιήσεις στο έπακρο τον χώρο, σου συνιστούμε να συμβουλευτείς έναν έμπειρο σχεδιαστή κουζίνας. Στα καταστήματα CENTRO μπορείς να έρθεις σε επαφή με έμπειρους σχεδιαστές κουζίνας που θα αναλάβουν να σου σχεδιάσουν την κουζίνα των ονείρων σου.
Είτε θέλεις μια κουζίνα-τραπεζαρία, έναν χώρο κουζίνας-καθιστικού ή έναν συνδυασμό και των δύο – μπορούν να δημιουργήσουν για σένα μια διάταξη αποκλειστικά στις προτιμήσεις σου.

3) Βρες το προσωπικό σου στυλ

Η συμβουλή μας είναι να καταλήξεις στο στυλ και τον συνδυασμό χρωμάτων. Αυτά τα δύο στοιχεία θα βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε απόφασης που παίρνεις. Είτε αυτό σημαίνει να επιλέξεις κομψά, πιο κλασσικά ντουλάπια και εντυπωσιακά φωτιστικά είτε μίνιμαλ, μοντέρνα έπιπλα κουζίνας  και ξύλινα φινιρίσματα – είναι αυτές οι λεπτομέρειες που δένουν τα πάντα. Εστίασε λοιπόν στη δημιουργία μιας ανοιχτής κουζίνας που είναι τόσο φιλόξενη όσο και λειτουργική.

 

4) Καθόρισε τις «ζώνες»

Για να αξιοποιήσεις στο έπακρο την ανοιχτή κουζίνα σου, συνιστούμε να δημιουργήσεις συγκεκριμένες ζώνες μέσα στο χώρο.  Η χρήση επίπλων για να διαχωρίσεις την κουζίνα σου από το σαλόνι  (και το αντίστροφο) είναι ένας καταπληκτικός τρόπος για να δημιουργήσεις την ψευδαίσθηση των ξεχωριστών δωματίων, διατηρώντας παράλληλα μια ανοιχτή και ευάερη αίσθηση.
Επίσης οι νησίδες είναι κάτι που είναι καλό να συμπεριλάβεις  όταν δημιουργείς μια ανοιχτή κουζίνα. Διαχωρίζουν απρόσκοπτα την κουζίνα από το υπόλοιπο δωμάτιο, ενώ  παρέχουν επιπλέον πάγκους και αποθηκευτικό χώρο. Εάν ο χώρος είναι περιορισμένος, μην ανησυχείς! Απλώς πρόσθεσε μερικά σκαμπό και δημιούργησε ένα  «μπαρ φαγητού».
Για το σαλόνι, συνιστούμε να χρησιμοποιήσεις πιο ιδιαίτερα έπιπλα,  για να αποκόψεις αυτό το τμήμα του δωματίου.

 

5) Μεγιστοποίησε τον αποθηκευτικό χώρο

Ίσως δεν είναι η πρώτη σου προτεραιότητα, αλλά σε συμβουλεύουμε ανεπιφύλακτα να μεγιστοποιήσεις τον αποθηκευτικό σου χώρο όταν δημιουργείς μια ανοιχτή κουζίνα. Γιατί; Γιατί μια ανοιχτή κουζίνα είναι ακριβώς αυτό – ανοιχτή!  Αυτό σημαίνει ότι η ακαταστασία στην κουζίνα σου είναι επίσης εμφανής  στο σαλόνι και την τραπεζαρία.
Δίνοντας προτεραιότητα στις λύσεις αποθήκευσης, μπορείς να κρατήσεις τις επιφάνειές σου καθαρές από ακαταστασία, κάνοντας τον χώρο σου να φαίνεται μεγαλύτερος και συνολικά πιο χαλαρωτικός.